Itt általános kérdéseket és a megfelelő válaszaikat találod. Érdemes átfutni mielőtt telefonálni kezdesz mert lehet hogy benne van amit keresel, és időt spórolsz meg magadnak.

Gy.I.K.

Cégalapítással kapcsolatos kérdések

Gy.I.K.

Mi az LTD?

Private Limited byShares. Ez megközelítőleg a magyarországi „Kft.” formához hasonló. Az angliai cégalapításnak ez a leggyakoribb formája. Akár 1 személy is megnyithatja, azaz ő lesz egy személyben a cég tulajdonosa és a kinevezett igazgatója. Előnye az egyéni vállalkozással szemben, hogy a tulajdonos nem felel teljes vagyonával a cégért, csak a részvényeinek értékével, illetve a cégből származó osztalék utáni adózás kedvezőbb, mint vállalkozóként a személyi jövedelemadó megfizetése a teljes nyereségen. Hátránya, hogy az LTD fenntartása általában költségesebb, az osztalékhoz csak realizált profit után lehet hozzájutni, év közben az igazgató rendes fizetést tud a cégéből kivenni, amelyhez havonta bérszámfejtést kell csinálni. A cégbejegyzés a Companies House-nál történik, ami a Cégbíróságnak megfelelő kormányhivatal. Az alapításhoz a cég leendő neve, címe, illetve a tagok személyes adatai szükségesek. A cég névválasztására meghatározott szabályok vannak érvényben, például nem lehet már létező cégnév, vagy ahhoz nagyon hasonló, nem tartalmazhat bizonyos szavakat, amelyek külön engedélyhez kötöttek, illetve néhány “érzékeny szó (sensitiveword)” használata extra költségekkel jár.

Mennyi a cégalapítás díja?

Nálunk a cégalapítási díjak a hozzá rendelt szolgáltatásoktól függően £150 körül mozognak.

Mennyi idő alatt készül el a cégem?

Ez companies House-tól is függ, néha még aznap visszaérkeznek a cégalapitási dokumentumok, de általaban 5-10 munkanap. Ennyi idő kell mire a bankok és az internetes portálok is érzékelni tudják.

Milyen cégnevet kell választanom?

Bármilyen cégnév választható, ami addig még nem szerepelt a cégjegyzékben és nem igényel különösebb engedélyt, amit ne tudnának beszerezni.

Van-e minimum jegyzett tőke, amit be kell fizetnem?

Minden cég alapítónak legalább egy darab részvénnyel rendelkeznie kell, aminek leggyakoribb névértéke egy font, így egy egyszemélyes cég akár 1 font megnevezett tőkével megalapítható. Mi általaban 100-os részvénnyel regisztrálunk.

Mennyi jegyzett tőkét kell befizetnem a cégalapításkor?

A tőke befizetésének visszaigazolása nem feltétele a cégalapításnak, nem kell azonnal befizetni a tőkét, amit lehet készpénzben is rendezni akár.

Egy személy is alapíthat céget?

Igen, a cég lehet egyszemélyes is.

Személyesen jelen kell lennem a cégalapításkor?

Nem, személyes megjelenés nem szükséges a cégalapításhoz, a teljes folyamat online is lejátszódhat felénk. A cégalapítás hivatali ügyintézése is teljesen automatizált, online folyamat, de személyesen is megoldható egy kozultáció körében.

Mikor kezdheti meg leghamarabb a cég a működését?

A cég az alapítás napján már aktív, alanyi ÁFA/VAT mentes tevékenységét azonnal megkezdheti.

Meddig lehet egy ügyvezetőt kinevezni?

Az ügyvezetőt azonnal, az alapításkor meg kell nevezni. Személye a cég élete során változtatható új ügyvezetők kinevezésével és a régi lemondatásával. Egyszerre több ügyvezető is lehet a cégben.

A létesítő okiratot személyesen kell aláírnom?

Nem, aláírásra nincsen szükség, online azonosító kódokkal történik az aláírás. Aláírási címpéldány sem létezik Angliában.

Mennyi egy angol céges bankszámla díja?

Ezt a banktól kell megkérdezni. Ugyanúgy, mint Magyarországon itt is a különböző bankok különböző ajánlatokkal állnak az új ügyfelek rendelkezésére. Az alapítást követő napon már lehet kezdeni a bankszámlanyitást. Ebben a cég ügyvezetőjének személyesen kell eljárnia, hogy megadja a szükséges adatokat, aláírja a szükséges nyomtatványokat és igazolja a személyazonosságát a Pénzmosás ellenes szabályozásoknak megfelelően. Képviselő segítségén keresztül nincs lehetőség céges bankszámlát nyitni, végül mindig személyesen kell megjelenni az azonosítás miatt.

Melyik bankot preferálja?

Nincsen kifejezett lista, a tevékenységtől és működéstől függ melyik a megfelelő bank. Angliában a bankok széles skálája várja Önt. Csak pár példa a sok közül: HSBC, Lloyds Bank, NatWest, Barclays, Royal Bank of Scotland, Santander UK,. stb.

Mennyi idő alatt lehet bankszámlát nyitni?

Ez bankonként különböző. A bankszámla angol lakcímű igazgató esetén többnyire azonnal megnyílik, magyar vagy más lakcímű igazgató esetén ennél hosszabb idő is lehet, és a bank kérhet további adatokat. A bankszámla vezethető Anglián kívül is, melyhez a külföldi bank általában Apostille hiteles cégkivonatot kér a cég adatainak igazolása miatt.

Van e szükség bármilyen üzleti tervre, magán bankszámlára, lakcímigazolásra a bankszámla nyitás kapcsán?

Angol céges bankszámlát elsősorban angol rezidens ügyvezető tud nyitni, amihez szükséges a saját adatainak igazolása, a nyomtatványok aláírása a pénzmosás ellenes szabályozásnak megfelelően. Nem rezidens ügyvezetővel csak kevés bank foglalkozik, ott szükséges lehet az angol forgalom és talán üzleti terv is, de pontosan a bank tud tájékoztatást adni.

Van-e lakcímigazolás díj?

Nincsen hivatali lakcímigazolás úgy, mint Magyarországon a lakcímkártya. Lakcímigazolásként Angliában az angol jogosítvány, közüzemi számla vagy magán bankszámlakivonat használható. A lakcímnek minden esetben a valós címét kell mutatni. Szeretnénk felhívni a figyelmet hogy angol lakcímet NEM lehet biztosítani vagy szolgáltatni, legálisan biztos, hogy nem! Súlyos büntetést és eljárást vonhat maga után a nem valós lakcímre való hivatkozás

Magyarország területéről lehet nyitni angol bankszámlát?

Angol bankszámlát csak személyes megjelenéssel lehet nyitni Angliában. Online vagy képviselő segítségével nincs lehetőség céges bankszámlát nyitni. Magyarországon vagy más országban is lehet bankszámlát nyitni az angol cégnek.

Adómentesen éves szinten, magánszemélyenként mekkora összeg vehető ki az angol cégemből?

Az Egyesült Királyság területén szinte mindenki jogosult az úgynevezett adómentességi határ (personal allowance) igénybevételére. Ez azt jelenti, hogy az adómentességi határ alatti jövedelem után nem kell adót fizetni. A magánszemélyre vonatkozó adómentesség csak angliai munkavégzés utáni fizetésre jár (ténylegesen Angliában elvégzett munka esetén). Ennek összege évről-évre változik, és függ a személy életkorától, összes jövedelmétől is. A 2019/20-as adóévben £12,500 az adómentes éves jövedelem.

Gy.I.K.

Vállalkozással kapcsolatos kérdések

Mik a vállalkozóvá válásnak a feltételei?

Angol egyéni vállalkozó Angliában élő és dolgozó személy lehet, aki rendelkezik angol lakcímmel és TB vagyis National Insurance számmal.

Mennyi költséggel jár vállalkozónak regisztrálni?

A vállalkozói regisztráció illetékmentes a hivatal felé, az ügyintézési díj nálunk £25.00.

Mikor kezdhetem el a vállalkozói tevékenységet?

A vállalkozási tevékenységet már a regisztráció előtt meg kell kezdeni, csak aktív vállalkozás jelenthető be az adóhivatalnak maximum 3 hònapra visszamenőleg.

Angol vállalkozóként mennyi lesz a nyugdíjam?

Angol egyéni vállalkozóként csak az alap állami nyugdíjra lesz jogosult, kiegészítő állami nyugdíjra nem, minimum 10 év kell hozzá.

Gy.I.K.

Adóbevallással kapcsolatos kérdések

Milyen felmerülő adónemek vannak az angol cégekkel kapcsolatban?

Minden aktív cégnek kötelező társasági adóbevallást beadni minden pénzügyi év után. Munkáltatóknak emellett havi bérszámfejtési bevallásokat kell beadni, ÁFA regisztrált cégeknek pedig havi, negyedéves vagy éves ÁFA bevallásokat.

Milyen felmerülő adónemek vannak az angol vállalkozókkal kapcsolatban?

Vállalkozásoknak csak egy évben egy személyi jövedelemadó bevallást kell beadni. Munkáltatóknak emellett havi bérszámfejtési bevallásokat kell beadni, ÁFA regisztrált vállalkozásoknak pedig havi, negyedéves vagy éves ÁFA bevallásokat.

Társasági nyereségadó mértéke Angliában?

Corporation Tax (Társasági adó) a nyereség után fizetendő adó az angliai vállalkozások életében. A bevallása és megfizetése nem kötött meghatározott naptári naphoz, hanem minden cég saját számlázási periódusának végén kell erre sort keríteni. Ellenben a többi adó fajtával előfordulhat, hogy a Társasági adót hamarabb kell befizetni, mint bevallani, mivel a befizetésére 9 hónap, a bevallására pedig 12 hónap áll rendelkezésre. Tehát például ha az Ön cégének számlázási éve március 31.-én ér véget, akkor a következő december 31-ig kell befizetnie a társasági adót, és következő év március 31-ig kell beadni az erre vonatkozó bevallást. A társasági adó mértéke Angliában 2017. március 31-ig: a profittól függetlenül 20% 2017. április 1-től: a profittól függetlenül 19% várhatóan 2020. április 1-től: 17% lesz.

Mikor kell benyújtanom a társasági adóbevallást?

Minden pénzügyi év után 9 hónap áll rendelkezésre a bevallás elkészítésére és beadására az adóhivatal felé.

Mennyi járulékot kell kifizetnem a munkavállalóim után?

Munkáltatóknak a havi 680 fontos fizetés feletti rész 13,8%-át kell a bruttó béren felül befizetni, de az első 3,000 fontra még minden munkáltató mentességet kap, kivéve az egyszemélyes cégeket, ahol csak az ügyvezető kap fizetést.

Hány százalék az angol ÁFA?

Az ÁFA normál mértéke 20%.

Milyen adóbevallásokat kell benyújtania egy alvó cégnek?

Az alvó cégeknek is be kell adni minden évben a Confirmation Statement adatközlési bevallást és a mérleget a Cégbíróság felé, akár nullásan is.

Gy.I.K.

Munkavállalással kapcsolatos kérdések

Mennyi a minimálbér?

25 év feletti munkavállalók minimum órabére jelenleg £8.72 – (2020 áprilisától).

Mennyi járulékot vonnak le a fizetésemből?

Egy átlagos munkavállaló összes jövedelme 12,500 fontig adómentes Angliában, afelett 20%-ot kell személyi jövedelemadóként megfizetnie, £50001.00-tól pedig 40%-ot. A munkavállaló havi fizetése £719.00-ig TB mentes is, afelett 12% a levont TB

Kell-e adóbevallást benyújtanom?

Adóbevallást angol egyéni vállalkozóknak, cég igazgatóknak, külföldi jövedelemmel rendelkezőknek kell leadni. Egyszerű, bejelentett munkavállalóknak nincsen adóbevallási kötelezettsége.

Gy.I.K.